Bahan-bahan
- 250 gm mentega
- 200 gm gula kastor
- 1 biji telur 'A'
- 375 tepung gandum @ top flour - diayak
- 1 sudu teh baking powder - diayak
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 40 gm bijan hitam disangai sebentar
- 150 gm cornflakes dihancurkan sedikit
Cara penyediaan :-
- Pukul mentega, gula kastor dan vanilla dengan kelajuan yang tinggi selama 3 minit atau sehingga kembang.
- Masukan telur, pukul lagi selama 2 minit.
- Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung dan baking powder, bijan hitam serta cornflakes, dan pukul lagi selama 2 minit.
- Bentukkan doh seperti bebola kecil dan ataur dalam dulang yang telah digriskan dengan mentega. Tekan dengan garfu untuk mendapat bentuk yang leper sedikit. Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 170 darjah celcius.
Sumber : Buku masakan Asmah Laili
Tiada ulasan:
Catat Ulasan