PENYEDIAAN : 4 ORANG
MASA: 25 MINIT - 30 MINIT
Bahan:
Cara:
- 1 ekor Ayam - di potong 8
- 3 sdm serbuk kari daging
- 1 sdm serbuk jintan manis
- 1 sdm serbuk jintan putih
- 1 sdm serbuk ketumbar
- 8 labu Bawang putih - dititik
- 2 labu bawang besar - di potong 4
- 8 sdm minyak jagung
- 1/2 cawan air
- 2 batang lobak merah- dadu
- 1 batang celery - di potong dadu
- 500g Ubi kentang - di buang kulit - di potong dadu
- 2 biji Air perahan limau nipis
- 2 sdm Gula
- 1/2 sdm serbuk perasa ayam
- 1 atau 2sdm Garam secukup rasa
Cara:
- Bancuh serbuk kari daging, jintan manis, jintan putih, ketumbar bersama air dan minyak jagung , kacau hingga sebati didalam mangkuk besar.
- Kemudian masukan semua bahan-bahan yang lain, perap potongan ayam selama 30 - 40 minit
- Panaskan ketuhar pada tahap suhu 170 c dan panggang selama 25 - 30 minit bergantung pada saiz isi ayam.
Resepi Master Chef Celebrity Sabri Hasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan