Khamis, 18 Julai 2013

Kek Sarawak - Kek Hati Pari

Kek Hati Parek(Hati Pari)



Bahan-bahan:loyang 9" x 9"
  • 10 biji telur A (4 biji putihnya dibuang) 
  • 16 oz mentega (utk dptkan hasil yg baik, pilihlah mentega Golden Churn) 
  • 9 gelas tepung gandum + 3 sdt soda bikarbonat (diayak bersama) 
  • 8 sb gula hitam/browning sugar (rujuk > resepi browning sugar
  • 1 kati / 600 g kismis hitam 
  • 1/2 tin susu pekat manis 
  • 4 gelas gula halus (boleh kurangkan 1/2 gelas lg jika x suke manis - tp dyg dh kurangkan sukatan ni. resepi asal: 6 gelas) 


Cara-cara
  1. Kismis dihiris halus atau ditumbuk. 
  2. Kemudian ambil segelas tepung gandum lalu digaul bersama kismis yg tlh dihiris/ditumbuk tadi. Ketepikan. 
  3. Di dalam mangkuk adunan, putar mentega dan susu sehingga putih. 
  4. Di dalam mangkuk adunan lain, pukul telur bersama gula hingga kembang dan berkrim. 
  5. Satukan kedua2 adunan itu tadi dan putar lg sehingga sebati. 
  6. Kemudian masukkan tepung (8 gelas) ke dalam adunan tadi dan gaulkan. 
  7. Masukkan gula hitam dan gaul lagi hingga sebati. 
  8. Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau lagi hingga rata. 
  9. Sediakan pengukus. Gliskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan tutup kemas dgn kertas foil. 
  10. Kukuslah kek ini selama 8 jam. setiap 1 jam, periksalah pengukus, lapkan air pd penutupnya (sebaik2nya tutup dgn kain atau tuala), tambahkan air (air panas/air suam) jika berkurangan. guna api sederhana sahaja. 
***utk info, saya hanya masak setengah adunan sahaja dgn menggunakan loyang 7 inci (masa mengukus 4jam 30min). Jadi, sesiapa yang nak buat setengah adunan, bahan2nya hendaklah dibahagi 2.
***supaya kek tahan lebih lama, selepas dikukus, bolehlah dibakar sekejap dlm 10-15 minit dgn suhu 170C. Sejukkan kek sebelum dipotong.

2 ulasan:

  1. Nak tnya sikit....guna cawan penyukat or gelas nescafe?confuse??

    BalasPadam
  2. Terima kasih,kami nak cuba buat kek ini.

    BalasPadam