Antara faktor - faktor dan tips yang dikenalpasti oleh kami dan boleh harap membantu dalam memberi info jika kek anda yang mengalami masalah:
Kek menjadi lembab di bahagian tengah
- suhu oven tidak mencukupi dan masa memasak yang terlalu pendek.
- sukatan mentega terlampau banyak atau mentega telah di biarkan terlalu lama di luar dan sudah mencair sedikit..
- jika permukaan kek menjadi keperangan seperti hendak hangus, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil sehingga kek masak.
- pastikan membuka api atas dan bawah jika anda memasang kipas pada dinding belakang oven. jika tiada fungsi kipas dalam oven, memadai menggunakan api bawah sahaja iaitu pada suhu 180'C.
- Suhu oven terlampau tinggi.
- Gula dan mentega di pukul tidak cukup kembang.
- Kekurangan tepung atau telebih gula.
- Masa membakar terlalu pendek, di tambah suhu oven yang terlalu panas pada permulaan.
- Kedudukan rak sewaktu membakar kek dalam loyang tidak diletakkan di bahagian tengah dalam oven.
- Serbuk penaik berlebihan.
- Elemen pemanas di sebelah atas terlalu panas dan menyebabkan kek mudah merekah dan juga boleh hangus di bahagian permukaan.
- Suhu ketuhar tidak begitu tepat atau terlampau tinggi.
- Kandungan serbuk penaik terlalu banyak.
- Sukatan tepung yang terlebih.
- Masa membakar terlalu lama.
Credit to : Tot Bake And Design
0 Komentar untuk "Tips Membuat Kek"