Bahan-bahan (5-6 orang)
- 5-6 ketul ayam
 - 8 ulas bawang merah
 - 2 ulas bawang putih
 - 1/2 inci halia
 - 1/2 inci lengkuas
 - 1/2 inci kunyit hidup
 - 7 biji cili padi
 - 3-4 batang serai – dititik
 - 1 sudu besar cili kisar
 - 1 sudu besar kerisik
 - 2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose / serbuk kari
 - 1 sudu besar gula Melaka
 - 1 mangkuk santan
 - 5 helai daun kunyit
 - 5 helai daun limau purut
 - Garam dan gula
 
Cara-cara
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
 - Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.
 - Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
 - Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
 - Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.
 - Rempah gulai cap bunga rose ni rempah orang Terengganu. Mungkin kat negeri-negeri lain susah sikit nak jumpa. Jadi bolehlah ganti dengan serbuk kari.
 








0 Komentar untuk "Resepi Rendang Ayam"