RESEPI TERKINI CIK BEE

Resepi Laksa Johor



Laksa Johor mempunyai kuah berasaskan ikan dan menggunakan asas rempah rendang.  Yang menariknya,  Laksa Johor tak menggunakan laksa beras seperti resepi laksa-laksa Utara.  Ini adalah pengaruh kuat Inggeris dalam budaya orang Johor. B



Bahan utama  :
2kg ikan kembung / ikan kayu

Cara-cara menyediakan rebusan ikan  :
1.  Tapis ikan yang telah direbus.  Jangan buang air rebusan itu.  Masukkan ke dalam bekas berasingan.

2.  Asingkan isi dan tulang ikan yang telah direbus tadi ke dalam dua bekas yang berasingan.

3.  Kisar tulang ikan (dengan sedikit air) sehingga lumat.  Tapis hasil kisaran tulang ikan itu untuk mendapatkan jus kisaran tulang ikan.  Jus kisaran tulang ikan itu boleh dicampur dengan air rebusan ikan yang pertama tadi.  Ulang proses ini sehingga tulang menjadi putih.

4.  Kisar isi ikan dan campurkan dengan air rebusan ikan + jus tulang ikan tadi.

Catatan : Ikan direbus dengan sedikit garam dan asam keping.  Kalau ikut petua,  letakkan 1 atau 2 camca makan cuka untuk mengelakkan ikan hancur ketika direbus.


Bahan kisar  :
4-5 cm  halia
3cm  lengkuas
15-20 tangkai cili kering
7-8 ulas  bawang merah ,
5-6 ulas  bawang putih
9-10 batang  Serai
3 kuntum bunga kantan
Daun kesum (diasingkan dari batang)

Bahan-bahan siap untuk dikisar.


Bahan tumisan / rebusan :
3 paket kecil rempah kari daging/ikan (jenama pilihan kami adalah Baba's Extra Hot)
1-2 kuntum bunga kantan
Segenggam daun kesum
7-8 keping asam keping
½ kilo santan
1 tin susu cair

Tips untuk kisar cili kering.  Rebus/rendam cili kering dalam air panas.  Blend dengan air dan sedikit minyak masak. Kisaran akan lebih halus dan berkilat cantik.
Bahan sampingan  :
Sambal belacan  (cili hidup + belacan dibakar + gula + garam ditumbuk)
Kacang panjang
Timun jepun
Limau nipis
Tauge (tak perlu celur)
Spaghetti  (direbus)


Cara-cara:

1.   Tumis serai yang diketuk sehingga naik bau.  Masukkan rempah dan tumis seketika.

2.  Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.  Tumis dan kacau hingga pecah minyak.


3.  Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan yang telah ditapis. Masukkan asam keping, garam ,gula, daun kesum, bunga kantan yang dibelah.



4.  Tunggu kuah mendidih.  Masukkan santan dan susu, kecilkan api. Tunggu sehingga kuah mereneh dan tutup api.

5.  Rebus spaghetti dan gaulkan dengan minyak.

6. Laksa johor boleh dinikmati dengan bahan sampingan.  Sila tengok gambar-gambar di bawah untuk melihat cara hidangan laksa Johor.

Hidangan Laksa Johor siap dihidang
0 Komentar untuk "Resepi Laksa Johor"

Posting Rakan-rakan

 
Copyright © 2014 Resepi Cik Bee - All Rights Reserved
Template By Catatan Info