Bahan-bahan : (utk 1 loyang kecil)
- 1 cawan tepung gandum*
 - 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
 - 1 sudu kecil serbuk penaik*
 - 1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
 - 1/4 sudu kecil garam
 - 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
 - 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
 - 3/4 cawan air kopi panas
 - 1/3 cawan susu segar
 - 1 sudu kecil esen vanilla
 - 1 sudu kecil cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)
 
Cara-cara :
- Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C. (CT guna loyang 6x6x3 untuk buat 2 adunan).
 - Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
 - Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi betul2 panas).
 - Tapiskan adunan.
 - Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
 - Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
 - Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
 
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.








0 Komentar untuk "Resepi Kek Coklat Tanpa Telur"