RESEPI TERKINI CIK BEE

Resepi dan Cara Membuat Putu Bambu


Dahulu di masa kecil setiap hari ada para penjaja yang menjajakan salah satu jenis kuih tradisional yang disebut sebagai Putu Bambu. Bagaimana pun penjaja sebegini semakin hari semakin berkurang. Putu Bambu rasanya juga sangat unik antara rasa manis dan gurih karena terbuat dari tepung beras, dan didalamnya berisi gula merah. 

video




Membaca ulasan di atas mungkin membuat kita rindu untuk merasakan kuih tradisional Putu Bambu. Oleh karena itu ada baiknya jika kita mencuba untuk membuatnya sendiri, dan jika anda tertarik silallah ikuti langkah-langkah di bawah ini.
Cara Membuat Cetakan Putu Bambu
Untuk membuat cetakan kuih ini sebenarnya sangat mudah, yang agak sukar ialah untuk mendapatkan jenis bambu (buluh) yang baik untuk cetakan kuih tersebut. Jenis bambu yang bagus ialah dari jenis yang nipis dengan diameter bahagian dalam sebesar 3cm dan potonglah dengan lubang sedalam 8cm. Kemudian cucilah sampai benar-benar bersih baik luar maupun dalamnya, dan dijemur beberapa hari sampai bambu berwarna coklat atau tidak hijau lagi.




Resepi Putu Bambu
  • 400 Gram Tepung Beras
  • 300 ml Air
  • 3 Lembar Daun Pandan
  • 1/2 Sendok Garam
  • 125 Gram Gula Melaka yang telah dikisar
  • 125 Gram Kelapa Parut
Cara Membuat Putu Bambu
1. Rebuslah air yang dicampur dengan garam dan daun pandan sampai mendidih, jika sudah angkat dan biarkan sampai hangat
2. Masukan tepung beras ke dalam sebuah bekas, kemudian masukan air pandan tersebut sedikit demi sedikit sambil diadun hingga merata
3. Gunakan penapis kasar kemudian masukkan adunan tepung, dan diayak hingga adunan menjadi halus
4. Masukan adunan ke dalam cetakan bambu yang dibawahnya sudah diberi potongan kecil daun pandan(atau daun pisang) sebagai alas.
5. Lubangi bagian tengah adonan kemudian masukan sisiran gula melaka secukupnya. Jika sudah tutup dengan adunan tepung beras hingga cukup penuh dan ratakan
6. Siapkan pengukus yang terdapat lubang-lubang kecil, kemudian letakan cetakan yang sudah berisi adunan putu dengan posisi berdiri tepat di atas lubang kukusan.
7. Kira-kira setelah sekitar 10 minit dikukus, angkat dan keluarkan kuih putu dari cetakan dan sajikan di atas piring.
8. Taburi kuih putu yang sudah masak tadi dengan parutan kelapa ditambah sedikit gula pasir.





Adaptasi dari KIOSTIPS
3 Komentar untuk "Resepi dan Cara Membuat Putu Bambu"

Salam cik bee ada ajar cara nak buat putu bambo ...saya ingin belajar...ni no saya 011 37483486

salam cik bee..sedap sangat ni..bole tak daun pandan nak ganti esen vanili?

Putu Kirana Sari

Posting Rakan-rakan

 
Copyright © 2014 Resepi Cik Bee - All Rights Reserved
Template By Catatan Info