PENYEDIAAN : 4 ORANG
MASA: 25 MINIT - 30 MINIT
Bahan:
Cara:
- 1 ekor Ayam - di potong 8
 - 3 sdm serbuk kari daging
 - 1 sdm serbuk jintan manis
 - 1 sdm serbuk jintan putih
 - 1 sdm serbuk ketumbar
 - 8 labu Bawang putih - dititik
 - 2 labu bawang besar - di potong 4
 - 8 sdm minyak jagung
 - 1/2 cawan air
 - 2 batang lobak merah- dadu
 - 1 batang celery - di potong dadu
 - 500g Ubi kentang - di buang kulit - di potong dadu
 - 2 biji Air perahan limau nipis
 - 2 sdm Gula
 - 1/2 sdm serbuk perasa ayam
 - 1 atau 2sdm Garam secukup rasa
 
Cara:
- Bancuh serbuk kari daging, jintan manis, jintan putih, ketumbar bersama air dan minyak jagung , kacau hingga sebati didalam mangkuk besar.
 - Kemudian masukan semua bahan-bahan yang lain, perap potongan ayam selama 30 - 40 minit
 - Panaskan ketuhar pada tahap suhu 170 c dan panggang selama 25 - 30 minit bergantung pada saiz isi ayam.
 
Resepi Master Chef Celebrity Sabri Hasan








0 Komentar untuk "Resepi Ayam Panggang Berempah"