Bahan-bahan ( 4-6 )
- tomato 12 biji - dipotong kecik2 12 bhg
- bawang besar - 1 ulas, dipotong nipis2
- bawang putih - 4 ulas- potong dadu kecik2 sgt
- lada benggala - 1 biji
- daun rosemary - 2 sudu besar
- daging kisar - 1/3 kilo cukup la kot,,kalo nak tambah leh gak,,
- garam secukup rasa
- da satu lagi,,cendwan butang - satu tin, yg slices punya
- spaghetti !! 1 pek yg standard for 4 serve,,hehe..lupa lak
Cara-cara
- Tumis bawang besar, bawang putih, dan daun rosemry. biar sampai wangi.
- Masukkan daging,biar masak sampai kering air dan daging jadi kecoklatan, dan bawang2 dah jadilembut.
- Masukkan tomato..(tomato jgn diblendkan, nanti tak jadi ) dan tunggu smpai dah hancur, n mendidih, ni atas api kecil.
- Masukkan cendawan butang yg dah dibilas,cendawan sahaja,,airnya tak perlu.
- Biar sekejap..agak2 dah masak,kuah spaghetti siap
- Jerang air sampai agak2 nak mendidih baru masukkan spaghetti, Kena tunggu agak lama untuk spaghetti lembut, kemudin masukkan garam lebih kurang satu sudu kecil.
- Bila dah siap. toskan, sedia untuk dihidang dengan kuah spaghetti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan