- 300 gram mentega
- 400 gram tepung gandum
- 100 gram gula ising
- 120 gram susu tepung penuh krim
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping:
- 1 1/2 biji putih telur
- 150 gram gula ising (diayak dahulu)
- 15 gram tepung jagung
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- Coklat emulco
Cara membuat topping (sediakan topping dahulu sebelum membuat adunan biskut):
- Campurkan semua bahan kecuali coklat emulco dan gaul rata menggunakan garfu.
- Di dalam mangkuk adunan, pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga bergaul rata.
- Kemudian, tambahkan tepung dan susu tepung kemudian gaul rata menggunakan tangan sahaja.
- Canai adunan dan terap dengan penerap yang sesuai. Aturkan di dalam dulang.
- Gunakan 'piping bag' untuk meletakkan topping di atas adunan biskut yang telah diterap. Dengan menggunakan jari telunjuk, ratakan topping.
- Gunakan pencungkil gigi untuk membuat corak daripada coklat emulco di atas topping.
- Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan