Sabtu, 3 Ogos 2013

Resepi Biskut Mama Caries



Bahan-bahan
:
  • 300 gram mentega
  • 400 gram tepung gandum
  • 100 gram gula ising
  • 120 gram susu tepung penuh krim
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan topping:
  • 1 1/2 biji putih telur
  • 150 gram gula ising (diayak dahulu)
  • 15 gram tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • Coklat emulco
Cara membuat topping (sediakan topping dahulu sebelum membuat adunan biskut):
  1. Campurkan semua bahan kecuali coklat emulco dan gaul rata menggunakan garfu.
Cara membuat biskut:
  1. Di dalam mangkuk adunan, pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga bergaul rata.
  2. Kemudian, tambahkan tepung dan susu tepung kemudian gaul rata menggunakan tangan sahaja.
  3. Canai adunan dan terap dengan penerap yang sesuai. Aturkan di dalam dulang.
  4. Gunakan 'piping bag' untuk meletakkan topping di atas adunan biskut yang telah diterap. Dengan menggunakan jari telunjuk, ratakan topping.
  5. Gunakan pencungkil gigi untuk membuat corak daripada coklat emulco di atas topping.
  6. Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 15 minit.
Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan