Isnin, 5 Ogos 2013

Resepi Biskut Hazelnut Ball


Bahan
  • 200 gm butter 
  • 50 gm shortening 
  • 160 gm gula 
  • 1 biji kuning telur 
  • 1 s/t vanilla 
  • 150 gm hazenut kisar ] 
  • 260 gm tepung gandum ] gaulkan rata 
  • 100 gm tepung jagung ] 
Hiasan
  • paper cup 
  • coklat putih 
  • manik hiasan 
Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara


CREAM COKLAT PUTIH
Bahan
  • 250 gm coklat putih 
  • 30 gm shoterning atau cocoa-butter 
Cara
1.Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan