Rabu, 7 Ogos 2013

Resepi Biskut Bangkit Sagu

 

Bahan-bahan ( hasilkan 200 kpg. )
  • 1 kilo tepung sagu / tpg ubi / tapioca flour
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cwn gula halus(saya guna icing sugar)
  • 2 biji kelapa ambil pati santan(saya guna 2 kotak santan KARA 400ml)
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • bijan utk hiasan
Cara-cara
  • Tepung disangar hingga ringan dan sejukkan.
  • Tepung,gula,baking powder dan kuning telur digaul hingga rata baru masukkan santan dan gaul lagi hingga rata.Adunan akan menjadi peroi.
  • Masukkan pula mentega dan uli hingga sebati dan menjadi doh.
  • Canai,terap doh dan tabur bijan dan bakar hingga masak pd suhu 150C selama 15 – 20 min. atau hingga kuning keemasan
Sejukkan biskut di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.









1 ulasan: