- (A) 200 gm mentega
- 50 gm lelemak sayuran
- 150 gm gula kastor
- (B) 40 gm putih telur
- (C) ( diayak bersama )
- 270 gm tepung gandum
- 70 gm tepung berserbuk penaik
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 1/4 sudu teh perangup biskut
- 10 gm serbuk koko
Bahan hiasan:
- Coklat masakan putih - dicairkan dengan cara double boil setelah semua biskut masak
- Badam cincang - dipanggang seketika
Cara
- Di dalam mangkuk adunan, pukul bahan-bahan (A) sehingga kembang dan ringan.
- Masukkan pula putih telur dan pukul lagi sehingga sebati.
- Akhir sekali, tambahkan bahan-bahan (C) dan gaul dengan tangan sehingga menjadi doh.
- Masukkan doh ke dalam piping bag yang diletak nozel no 4FT. Tekankan di atas dulang pembakar kira-kira 1 inci 1/2.
- Bakar pada suhu 170 darjah selcius selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan.
- Setelah sejuk, celup setengah biskut ke dalam coklat masakan putih. Taburkan badam cincang dan susun biskut di atas kertas minyak.
- Biarkan coklat keras sebelum disimpan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan