Sabtu, 3 Ogos 2013

Resepi Almond Beauty Cookies



Bahan-bahan
:
  • (A) 200 gm mentega
  • 50 gm lelemak sayuran
  • 150 gm gula kastor
  • (B) 40 gm putih telur
  • (C) ( diayak bersama )
  • 270 gm tepung gandum
  • 70 gm tepung berserbuk penaik
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 1/4 sudu teh perangup biskut
  • 10 gm serbuk koko

Bahan hiasan:
  • Coklat masakan putih - dicairkan dengan cara double boil setelah semua biskut masak
  • Badam cincang - dipanggang seketika
Cara
  1. Di dalam mangkuk adunan, pukul bahan-bahan (A) sehingga kembang dan ringan.
  2. Masukkan pula putih telur dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Akhir sekali, tambahkan bahan-bahan (C) dan gaul dengan tangan sehingga menjadi doh.
  4. Masukkan doh ke dalam piping bag yang diletak nozel no 4FT. Tekankan di atas dulang pembakar kira-kira 1 inci 1/2.
  5. Bakar pada suhu 170 darjah selcius selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan.
  6. Setelah sejuk, celup setengah biskut ke dalam coklat masakan putih. Taburkan badam cincang dan susun biskut di atas kertas minyak.
  7. Biarkan coklat keras sebelum disimpan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan