Bahan-bahan:
Untuk Inti:
- 300gm daging cincang @ 4 kpg dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih blh tmbh lg..
- 2 ulas bwg putih
- 1 biji bwg besar
- 1/2 paket perencah daging black paper maggi
- sedikit air
- garam n gula
- minyak
Roti:
- 12kpg roti
- 3biji telur
- 200ml susu fresh
- 8kpg slice cheese
- cheddar diparut
- * sayur2 ikut suka
Cara-cara:
Untuk Inti
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawag besar dan daging... goreng hingga daging empuk.
- Kemudian masukkan perencah black paper dengan sedikit air... masak sehingga daging masak dan kering.
- Ketepikan dan biar sejuk.
Untuk Roti Lapis
- Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dangan butter atau mentega
- Bancuhkan telur dengan susu sehingga sebati
- Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun dalam bekas. Buat sehingga penuh bekas untuk tingkat yang pertama.
- Tuang kan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan. Kemudian susun slice cheese ke atas daging.
- Tutup dgn lapisan roti yang dicelup seperti langkah pertama tadi...
- Ulang proses yang sama... Akhir sekali tabur chesdar parut pada lapisan atas sekali..
- Jika ada lebihan telur hanya siram di atas roti supaya tidak membazir...
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 minit( sehingga masak)
- Keluarkan dari oven dan sedia untuk dihidang..
Selamat Mencuba
Sumber
0 Komentar untuk "Roti Lapis Daging Berkeju"