BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm Pisang lemak manis
- 100 gm gula kastor
- 300 gm tepung kek + 1 sudu teh baking powder + 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 3 biji telur *saiz A
- 2 sudu besar madu
- 100 ml susu segar
- 100 gm badam hiris
Untuk Tatah Di atas Kek :
4 sudu besar madu
CARA MEMBUAT :
- Lenyekkan pisang bersama gula sehingga hancur dan gula larut.
- Campurkan susu segar, telur dan kocok sehingga sebati. Tuangkan ke dalam adunan pisang yang telah di lenyek.
- Masukkan madu dan kacau sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan kacau sehingga tepung habis.
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di oles dengan sedikit mentega.
- Taburkan hirisan badam di atas kek.
- Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180'C selama 40-45 minit.
- Setelah kek masak, sapukan dengan madu dan sedia untuk di hidangkan.
Sumber
0 Komentar untuk "Kek Pisang Bermadu"