Gulai Tempoyak Ikan Patin salah satu gulai kampung kegemaran aku sejak dulu hingga kini, lebih-lebih lagi jika ikannya fresh dari sungai.
Kalau yang belum pernah rasa patut mencubanya. Pasti tak menyesal, sudah rasa pasti nak lagi. Insyaallah.
Ikan Patin Gulai Tempoyak
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 10 ketul ikan patin (saiz sederhana)
- 3 ulas bawang merah (jangan terlalu banyak, nanti kurang sedap)
- 1 cm kunyit hidup (jika itiada, boleh guna serbuk kunyit)
- 5 cm lengkuas
- 3 kuntum bunga kantan (saiz sederhana)
- 15 tangkai cili padi (jika tidak mahu pedas,boleh kurangkan)
- 10 tangkai daun kesum
- 3 keping asam gelugur @asam keping
- 5 sudu tempoyak (lagi banyak, lagi sedap dan kuahnya pekat)
- air secukupnya (untuk kuah banyak, masukkan air banyak)
- garam secukup rasa
- 3 batang serai
- Basuh ikan patin hingga bersih. (Basuh dan rendam dengan limau nipis, asam gelugur/asam keping dan tepung gandum selama sejam untuk menghilangkan hanyir.
- Buang duri/bisa ikan patin yg ada dekat insang semasa basuh ikan) Tumbuk bawang merah, kunyit hidup, lengkuas dan cili api hingga lumat. serai diketuk.
- Masukkan air secukupnya di dalam periuk dan masukkan serai, bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama dengan tempoyak serta asam gelugur. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan satu persatu. Hati-hati ya, kernan tekstur isi ikan patin lembut dan mudah terlerai/hancur jika dipegang terlalu kasar.
- Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan masukkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih di atas api yang sederhana.
- Bila kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan. Enak dimakan ketika ikan patin gulai tempoyak ini masih panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan