Resepi : Pizza (Resepi Pizza Lengkap My Style)
Sumber : Dayang Jack - Dapurku Sayang
Di sini ada 2 resepi kulit pizza (Pizza base). Pilihlah mana-mana berkenan di hati atau mengikut stok. Pizza base I, hasilnya sangat gebu dan lembut. Yang base kedua tu pun sedap juga, dibuat nipis2...nanti jadi krispi. Silalah mencuba jika berminat ye. DJ mmg guna resepi yg dua ni je setiap kali nak buat pizza. Manakala toppingnya boleh ditukar mengikut selera dan citarasa.
Pizza base I :
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil yis segera mauripan
- 2 sudu besar susu tepung
- 160 ml air suam
- 1 sudu besar gula halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
- 1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair
Cara-cara :
- Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
- Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
- Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
- Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
- Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
- Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
- Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
- Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
- Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.
Ikut resepi Pizza Base II.
Pizza di atas ini
untuk memenuhi citarasa anak-anak yang hanya berminat dengan daging
cincang, dan hirisan sosej. Tapi bubuh juga cendawan, hirisan nanas
dan capsicum dalam kuantiti yang sedikit.
*****************
Pizza base II :
- 2 cawan tepung roti
- 2 sk yis mauripan
- 90 ml air suam
- 70 ml susu segar suam
- 1 sk garam halus
- 2 sb gula
- 1 sb marjerin
- 1 sb susu tepung
Cara-cara :
Satukan kesemua
bahan (kecuali susu segar dan air) di atas ke dalam satu bekas besar dan
gaulkan rata. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga
menjadi doh yang elastik.
Kemudian rehatkan doh (tutup dengan kain lembab) selama 1 jam.
Panaskan oven pada
suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk-tumbukkan doh tadi dan canaikan mengikut
saiz dulang/pan yang digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak
masak pada dulang tersebut dan ratakan dengan doh tadi. Cucuk-cucukkan
doh dengan garpu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.
Untuk menyusun
topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti
dengan toppingnya. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan
dengan keju parut dan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga
keperangan.
Saiz pizza yang ini
pula agak besar, bubuh hirisan bawang dan pelbagai lagi. Tabur
serbuk oregano lebih sedikit sebab suka baunya yang harum!
*****************
Topping/Filling : (2 large pizza)
- 400 g daging cincang (dicincang/minced)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
- 1/2 botol sos spagetti lada hitam (lain-lain pun boleh)
- sedikit garam dan gula
- 3 sudu besar mentega
Untuk hiasan :
- sedikit oregano kering
- cendawan shitake
- hirisan nenas
- hirisan kapsikum
- hirisan bawang besar
- keju parut
- lain-lain ikut suka
Cara-cara :
Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar
sampai perang. Masukkan minced beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan
ia kering seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau
hingga pekat/kering.
*****************
Untuk Sos Keju :
* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
* 100g cream cheese
* sedikit lada sulah
* sedikit gula dan garam
Cara-cara : Cairkan
mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau
hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan
garam. Kacau lagi hingga pekat.
***Jika tak nak menggunakan sos keju, boleh je skip, ok. Tapi kalau letak, lagilah makan bertambah-tambah. Enak bangat!
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan