Walaupun pelik sikit nama biskut nostalgia zaman anak-anak ni,tapi biskut ni sangat sedapp...teksturnya yang rapuh dan mencair dimulut memang sangat mengasyikkan bila dimakan.
Bahan-bahan :
- 5 biji telur di rebus ( ambil kuning sahaja )
- 2 cawan gula halus - Mas kurangkan jadi 1 1/2 cawan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung jagung maizena
- 1 cawan tepung kastad
- 2 cawan planta @ butter
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur ( di kocok - sapu di atas biskut - Noorsha gune telur putih saja )
- badam hiris secukupnya untuk hiasan
- Pukul planta + gula aising sehingga sebati dengan menggunakan senduk. Masukkan esen dan kuning telur yang telah di lecek.
- Pukul lagi. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan yang di gemari. Susun di dalam loyang yang telah di sapu planta.
- Sapu telur dan hias dengan badam hiris.
- Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 180'C sehingga masak.
Sumber : Noorsha
Tiada ulasan:
Catat Ulasan