BAHAN-BAHANNYA
- 70 gram mentega
- 30 gram gula aising
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 1 kuning telur
- 1 camca besar coffemate
- 30 gram cornflakes, kisar halus*
- 30 gram biskut tawar, kisar halus*
- 10 gram kacang pistasio, kisar halus*
- 110 gram tepung gandum*(*disatukan dan gaul rata)
BAHAN HIASAN
- 1 kuning telur
- Kacang pistasio secukupnya, cincang kasar
CARA MEMBUATNYA
- Putar mentega bersama gula aising, esen vanilla, kuning telur dan coffemate hingga sebati. Masukkan bahan yang digaul rata dan uli hingga menjadi doh yang lembut, rehatkan 15 minit.
- Canai doh tadi setebal 0.5 cm, terap ikut penerap kegemaran dan susun dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur dan tabur sedikit cincangan kacang pistasio.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak, sejukkan biskut atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan