Isnin, 22 Julai 2013

Resepi Biskut Pistasio Lemak



BAHAN-BAHANNYA 
  • 70 gram mentega
  • 30 gram gula aising
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 1 kuning telur
  • 1 camca besar coffemate
  • 30 gram cornflakes, kisar halus*
  • 30 gram biskut tawar, kisar halus*
  • 10 gram kacang pistasio, kisar halus*
  • 110 gram tepung gandum*(*disatukan dan gaul rata)

BAHAN HIASAN
  • 1 kuning telur
  • Kacang pistasio secukupnya, cincang kasar

CARA MEMBUATNYA
  1. Putar mentega bersama gula aising, esen vanilla, kuning telur dan coffemate hingga sebati. Masukkan bahan yang digaul rata dan uli hingga menjadi doh yang lembut, rehatkan 15 minit.
  2. Canai doh tadi setebal 0.5 cm, terap ikut penerap kegemaran dan susun dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur dan tabur sedikit cincangan kacang pistasio.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak, sejukkan biskut atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

Selamat mencuba



Tiada ulasan:

Catat Ulasan