Masakan ala Thai, masa buat kira-kira 35 minit.
Bahan-bahan ( 8 orang )
- 1kg belut
- 8 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 6 batang serai
- 10 biji cili kering
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit
- 15 helai daun limau purut
- asam jawa
- garam
- gula
- minyak masak
- Bersihkan belut (campur garam dan asam keping untuk membuang lendir)
- Kisar bawang merah, bawang putih, serai , cili kering , halia, kunyit
- Panaskan minyak , kemudian tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik minyak
- Tambahkan air asam jawa diikuti belut yang sudah di bersih dan kacau lagi.
- Tambahkan sedikit air, kemudian biarkan sehingga mendidih, bila mendidih bolehlah masukkan garam gula dan daun limau purut serta msg (jika suka)
- Sedap dimakan dengan nasi panas
0 Komentar untuk "Resepi Belut Masak Phak Phet"