Setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
Pastikan ayam masak sepenuhnya...
Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...
Related Post
Resepi Paprik Seafood Ala Thai
Bahan-bahannya :-
300gm campuran udang & sotong
3 biji bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dicinca…
Resepi Paprik Ayam
Bahan-bahan
4 ketul daging ayam - ambil bahagian isi dan potong kecil2.
1 sudu besar bawang putih kisar*
4-5 sudu …
Resepi Ayam Phat Phet
Bahan-bahan ( 2 orang makan )
Bahan A (Blend)
5 biji cili padi
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 …
Resepi Siakap Tiga Rasa
BAHAN BAHAN
Ikan siakap
1. Lumur Sesedap Rasa
2. Garam kunyit sikit
3. Tepung jagung ( utk garingkan ikan…
Resepi Belut Masak Phak Phet
Masakan ala Thai, masa buat kira-kira 35 minit.
Bahan-bahan ( 8 orang )
1kg belut
8 ulas bawang merah&nbs…
0 Komentar untuk "Resepi Ayam Phat Phet"