Bahan-bahan ( 2 orang makan )
Bahan A (Blend)
- 5 biji cili padi
- 2 hiris halia
- kunyit hidup
- 1 atau 2 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 3 keping ayam mentah dipotong dadu
- 1 batang serai
- 1 asam keping
- 4 helai daun limau purut
- sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto
- Kisar Bahan A dan tumis sehingga naik bau..
- Setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
- Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
- Pastikan ayam masak sepenuhnya...
- Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...
0 Komentar untuk "Resepi Ayam Phat Phet"