Bahan-bahan:
- 250gm mentega
- 100gm gula kaster
- 50gm nestum(kalau nak kisar boleh, tak kisar pun ok)
- 100gm tepung jagung
- 200gm tepung gandum(secukupnya)
- Kacang badam secukupnya (dipanggang)
- 1 sudu teh esen vanilla
- Almond nib secukupnya sbg hiasan.
- Coklat masakan
- Papercup
Cara2 membuatnya:
- Putar mentega dgn gula hingga sebati
- Masukkan nestum dan putar(sekejap shj) hingga adunan sebatii
- Masukkan tepung jagung dan gaul hingga rata
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut
- Rehatkan dlm 15 minit & ditudung dgn kitchen towel yang lembap
- Ambil sedikit doh dan isi badam dan bentukkan samada bulat atau bujur.
- Bakar pada suhu 170 dlm 20 - 25 minit
Untuk salutan coklat:
- Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double-boiling. Bila coklat dah cair, celupkan biskut menggunakan penyepit dan masukkan terus dlm papercup dan tabur sedikit almond nib diatasnya.
- Buat hingga habis dan biarkan coklat beku, baru dimasukkan dlm container kedap udara.
* Hiasan atasnya letak coklat putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan