Bahan-bahan
- ½ cawan mentega tanpa garam
- ¼ cawan gula halus
- 2 biji telur
- ½ cawan susu segar
- 1½ sudu teh asen vanilla
- 1 cawan tepung gandum serbeguna
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 3 cawan buah-buahan campur seperti
- Ceri hitam, apricot, plum, dan pisang dicincang
- ½ biji jus lemon
- ¼ cawan gula halus, dicampur dengan 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis untuk menabur
- 2 sudu besar serbuk gula untuk menabur
Cara
- Pukul gula dan mentega sehingga gebu, tambah telur sebiji demi sebiji.
- Bancuh susu dan asen vanilla.
- Di dalam mangkuk lain, ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Kaup dan balikkan ke dalam adunan telur berselang seli dengan campuran susu dan asen vanilla.
- Gris bekas pembakar segiempat bujur 15-cm dan atur selapis buah-buahan di dasarnya. Renjis dengan jus lemon, dan tekan sedikit dengan belakang sudu. Tabor campuran gula dan kulit kayu manis. Tuang adunan diatas lapisan buah dan bakar pada 175’C/350’F selama 40 minit. Ayak serbuk gula ke atas kek yang sudah di sejukkan.
1 Komentar untuk "COBBLER BUAH-BUAHAN"
menarik ni.. sedap nampaknya.. boleh try weekend ni.. :))