Bahan-bahannya :-
- 300gm campuran udang & sotong
- 3 biji bawang merah ~ dihiris
- 2 ulas bawang putih ~ dicincang
- 1/2 inci halia ~ dicincang
- 1 biji bawang holland ~ dipotong
- 1/2 biji carrot ~ dihiris
- 3 batang kacang panjang ~ dipotong
- 3 helai daun limau purut
- 2 sb cili kering kisar
- 1 sb sos tiram
- 1 sb sos cili
- 1 sk sos ikan
- garam secukup rasa
Cara-cara memasaknya :-
- Masukkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong biar sehingga masak & kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja
- Tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.Masukkan carrot & kacang panjang. Gaul rata, biar sayur masak.
- Masukkan bawang dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
- Sedia dihidangkan.
0 Komentar untuk "Resepi Paprik Seafood Ala Thai"