Penggunaan sup dalam masakan claypot |
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
- 3 ulas bawang putih-dicincang dadu.
- 2 hirisan halia.
- 1 kiub ayam.
- 1.5 liter air.
- 5 sudu makan minyak masak.
- 3 sudu kecil garam.(Boleh dikurang atau dilebihkan mengikut citarasa anda)
- 5 sudu kecil gula.
- 5 sudu kecil serbuk perasa.(Boleh dikurang atau dilebihkan mengikut citarasa anda)
CARA-CARA MEMASAK:
(STOK KUAH SIZZLING NOODDLE/ CLAYPOT, KANTONIS DAN KUNGFU MEE.)
- Mula-mula, panaskan minyak dengan api yang sederhana dan tumiskan bawang putih sebentar,kacau sebentar.
- Bila bawang agak kekuningan, masukkan halia dan terus kacau sehingga bawang putih menjadi garing(jangan sampai hitam).
- Masukkan air dan terus rebus hingga mengelegak.
- Anda juga boleh masukkan tulang ayam untuk lebih kaww!
- Seterusnya masukkan bahan-bahan lain spt; garam,gula,serebuk perasa dan kiub ayam.
0 Komentar untuk "Resepi Sup (Kuah Sizzling, Claypot, Kantonis dan Kungfu dalam masakan Cina)"