Bahan-bahan (roti jala) 5-6 orang
300 gm tepung gandum
1 biji telur
4 cawan air
Sedikit garam
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
4 cawan air
Sedikit garam
1 sudu kecil pewarna kuning
Bahan-bahan (kari ayam)
200 gm isi ayam
Serbuk kari
Santan
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Minyak masak
Garam dan gula
Serbuk kari
Santan
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Minyak masak
Garam dan gula
Cara-cara (roti jala)
- Blend kesemua bahan sehingga sekata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
- Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana. Sapu sedikit minyak pada kuali.
- Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan pusingkan acuan dalam kuali 360 darjah dari bahagian luar hingga ke bahagian dalam.
- Biarkan masak sehingga keperangan. Lipat roti jala sebanyak 2 kali dan angkat.
- Ulang langkah 3-4 sehingga habis adunan. Sesekali sapu sedikit minyak pada kuali.
Cara-cara (kari ayam)
- Bawang besar, bawang putih dan halia dicincang halus. Kemudian tumis rempah-ratus dan bahan-bahan ini dalam minyak yang panas sehingga keperangan.
- Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kemudian masukkan santan.
- Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga masak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Pilihan – tambah sedikit cili kisar dan serbuk kunyit. Ayam boleh digantikan dengan daging. Ikut citarasa masing-masing.
0 Komentar untuk "Resepi Roti Jala dan Kari Ayam"