Bahan-bahan
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung beras (tak letak pun tak pe)
- Sedikit jus pandan (ambil beberapa helai daun pandan, diblend dan tapis airnya). Kalau tak ada jus pandan, guna pewarna hijau pun boleh.
- Sedikit garam
- Gula melaka (dipotong empat segi kecil)
Cara membuatnya
- Campurkan tepung pulut dengan jus pandan serta sedikit garam. Jadikannya satu adunan yang boleh digentel, tak terlalu lembut dan tak terlalu keras. Kalau lembut sangat, tambah lagi tepung.
- Ambil adunan sebesar ibu jari, leperkan sikit dan masukkan gula melaka, kemudian bulatkan
- Rebus buah melaka dalam air yang sedia mendidih
- Bila buah melaka dah masak, ia akan timbul, gunakan penapis dan kaut buah melaka kemudian masukkan ke dalam air sejuk.
- Golekkan buah melaka atas kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
0 Komentar untuk "Resepi Onde-onde atau Buah Melaka"