- 10 ekor sotong saiz sederhana - buang kulit hitam dan tulang, cuci bersih dan asingkan kepala
- lidi untuk menyucuk
Bahan B:
- 1/2 cawan pulut - cuci bersih dan toskan
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/4 sudu teh garam
Bahan C:
- 2 cawan santan - tidak terlalu pekat
- 1/2 sudu teh garam
- 1 hiris halia - dimayang halus
- 5 ulas bawang merah dimayang
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu besar halba
Cara:
- Bahan B : Masukkan 3/4 (2 sudu kecil) pulut ke dalam perut sotong.
- Masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tidak keluar.
- Atur sotong di dalam periuk. Masukkan Bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering.
- Siap dihidang.
Selamat mencuba.
0 Komentar untuk "Resepi Ketupat Sotong Terengganu"