- 100 gram mentega
- 25 gram minyak sapi
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 30 gram gula aising
- 145 gram tepung gandum
- 2 camca besar tepung suji (semolina)
- 1/4 camca teh esen strawberry
- 20 gram halwa strawberry, cincang halus
- Halwa strawberry secukupnya, untuk hiasan
- Gula kastor, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
- Putar mentega bersama minyak sapi, esen vanilla dan gula aising hingga sebati, masukkan tepung gandum dan tepung suji, gaul rata. Tambah esen strawberry bersama halwa strawberry yang dicincang tadi. Gaul rata. Rehat kan sekejap.
- Bulat2kan adunan sebesar duit 10 sen, susun dalam dulang pembakar dan tekan sikit. Buat hingga siap. Tabur gula kastor dan hias dengan halwa strawberry.
- Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba
0 Komentar untuk "Resepi Biskut Suji Strawberi"