Lama benar rasanya tak masuk entri masakan. Nah! ari ni aku akan ajarkan masakan yang paling simple tapi lazat dimakan. Kalau tak tahu cara nak masak memang susah nak buat, tapi kalau dah tahu caranya memang mudah menyediakannya. Macam sediakan mee meggi aje. Ok.. hari ni aku nak ajar cara-cara buat LAKSAM.
BAHAN-BAHANNYA
- 5 ulas bawang merah besar
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 5 ekor ikan sardin direbus dan dikopek isinya
- sedikit belacan
- sebiji kelapa diambil santannya
- sedikit lada hitam ditumbuk halus
- 3 keping Asam keping
Cara-cara membuatnya
Bawang, serai, halia, belacan, ikan sardin rebus dan lada hitam diblender bersama santan. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan sekali asam keping. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih di atas api yang sederhana. Kemudian masukkan satu sudu gula, garam secukup rasa dan sedikit ajinamoto.
Apabila sudah masak, siaplah kuahnya itu. Buatlah pulak laksamnya. Kalau malas buat.. beli aje kat kedai yang dah siap. Pasar borong Selangor ada jual. Kat kedai di Pantai Dalam pun ada jual. Kedai Makcik Kelantan. Laksa pun ada juga. Guna kuah yang sama aje.
Basuh ikan sardin bersih-bersih(Ikan Selayang)
Rebus dulu. Semasa rebus masukkan sedikit lengkuas dan sedikit garam serta 3 keping asam keping
Semua bahan tadi masukkan ke dalam blender termasuk isi ikan sardin
Masuk sekali dengan santan
Kemudian blender sampai hancur
Masukkan ke dalam periuk dan jangan lupa masukkan asam keping sekali.
Kena sentiasa kacau dengan api yang sederhana sehingga masak. Jangan lupa masukkan garam, gula dan sedikit ajinamoto.
CARA NAK BUAT LAKSAM
Air dan Sekampit tepung beras untuk makan 6 orang
Adunkan tepung beras dan air
Kacau hingga sebati
Rebus air untuk dikukus
Atas tudung periuk kena sapu sedikit minyak masak. Sapu kasi rata
Ratakan
Kemudian kukus selama lebih kurang 6-8 minit
Dah masak keluarkanlah
Kemudian gulung dengan cermat. Ambik hujung dulu
Susun dengan cantik
Kemudian potong
Sediakan ulam-ulamnya seperti taugeh, timun batang, kacang panjang yang dipotong halus, bunga kantan
Kalau ada sambal lada lagi bagus
Laksam ready untuk disantap
Laksam memang mudah disediakan. Lagi mudah beli je kat kedai yang dah ready made di import dari Kelantan. Kita buat kuah je la. Kalau makan dengan laksa kelantan pun sedap
0 Komentar untuk "Cara-cara Membuat Laksam"