- 130 gm mentega
- 145 gm gula
- secubit garam
- ½ sudu teh glukos cair (boleh diganti dgn madu)
- 1 biji
- 200 gm tepung gandum }
- 1 sudu teh baking powder }
- 1 sudu besar tepung susu }
- ½ sudu teh sebuk kayu manis } diayak
- 50 gm cornflake
- 70 gm badam (dihiris)
Untuk Hiasan (Optional)
- Sedikit badam cincang
- Sedikit ceri hijau/merah
Cara
- Pukul mentega, gula, garam dan glukos sehingga lembut, masukkan telur dan terus pukul hingga sebati.
- Masukkan tepung, baking powder, tepung susu dan serbuk kayu manis. Adun hingga rata.
- Masukkan cornflakes dan badam hiris. Gaul rata-rata. Ambil satu sudu teh adunan dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan di atas dulang yg telah digris. Hiaskan dgn ceri hjau/merah di bahagian tengah dan tekan perlahan-lahan.
- Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 12 -15 minit atau hingga kuning keemasan.
1 Komentar untuk "Resepi Biskut Almond Cornflakes Crunch"
nak cuba lah sebab bahan2 kuih still ada lagii yang raya punya ^_^